VIOLENCE NOT WANTED

VIOLENCE NOT WANTED

Zahvaljujući podršci i sredstvima za provedbu projekta osiguranih od strane Agencije za mobilnost i programe EU, ove je godine uspješno provedena još jedna razmjena mladih čiji nositelj je Udruga udomitelja Nada Ivanec, članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Projekt je proveden u sklopu Erasmus+ programa koji omogućava mladim ljudima razmjenu znanja, iskustva i zabavu kroz neformalno učenje.

Projekt pod nazivom „Violence not wanted“ započeo je 01. svibnja 2019. i traje do 31.10.2019. a sama razmjena mladih bila je od  21. do 30. kolovoza sa sudionicima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine u odmaralištu Crvenog križa na Novom Vinodolskom.

Za Udrugu udomitelja Nada, ovo je četvrti projekt razmjene mladih i treći u kojem smo nosioci projekta u sklopu Erasmus+ programa.

Udruzi Udomitelja Nada Ivanec  je  2018. godine nagrađena prvom nagradom za najinkluzivniji projekt za razdoblje od 2014-2017. godine.

U ovogodišnjem projektu sudjelovale su  partnerske organizacije  Udruženje mladih „NAUTILUS“ iz Sarajeva, koja je posvećeno brizi o marginaliziranoj djeci i mladima, dok se organizacija „Nazajna konja“ iz Slovenije bavi terapijom i rehabilitacijom djece i mladih uz pomoć konja i boravka u prirodi. Zajedničko svim organizacijama je da su usmjerene na mlade osobe i samim time se uklapaju u Youth Mobility Erasmus+ program.

Ovogodišnja tema bila je nasilje u raznim oblicima, koje predstavlja sve veći problem za sve naraštaje, a osobito za mlade osobe.

Svaki od deset dana razmjene,  mladi su posvetili jednoj od podtema koje su uključivale nasilje među vršnjacima, online nasilje, nasilje u vezama, izražavanje emocija i aktivno slušanje, a imali su se priliku izraziti kreativno, kroz diskusije, rad u grupama, individualan rad, crtanje, gledanje filmovaglumu i ples.

Sudjelovale su 63 mlade osobe u dobi između 15 i 25 godina koje su zajedničkim naporima provodile brojne radionice na ovogodišnju temu s ciljem senzibilizacije mladih o nasilju. Pisanje projekta, pripremu za radionice i njihovo provođenje izvodili su sami mladi uz pomoć voditelja grupa.

Sudionici su po završetku razmjene primili i Youthpass diplome kao potvrdu sudjelovanja na međunarodnom projektu.

U razmjeni su je sudjelovalo i nekoliko mladih iz Udruge udomitelja Zipka Varaždin i  Udruge udomitelja Osmijeh iz Đurđevca te  volontera Udruge  „Nada“, koji se rado uključuju u razmjenu mladih.

Svih deset dana prošlo je uz mnogo zabave, smijeha i prijateljstva te se pokazalo iskustvom koje će sudionici zasigurno još dugo pamtiti.