Forum

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu je prva mreža udruga udomitelja djece u Hrvatskoj, neformalno utemeljena 2005., a službeno osnovana u srpnju 2008. Forum je 2005. osnovan temeljem sporazuma o međusobnoj suradnji između udruga udomitelja “Put ka sreći” iz Koprivnice, HU “Oaza” iz Rovinja i “Nadomak sunca” iz Oprtlja. Danas Forum broji 14 članica, 13 udruga udomitelja i Stelu Njemeček kao fizičku osobu, jednu od osnivačica Foruma. Udruge članice su: Centar za pomoć djeci i humanitarna udruga “Oaza”, Udruga udomitelja Istarske županije, Udruga udomitelja “Nada” Ivanec, Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka”, Udruga udomitelja djece PGŽ “DAMDOM”, Udruga udomitelja djece Međimurja, Udruga udomitelja djece i starijih osoba “Toplo srce” Velika Gorica, Udruga udomitelja Vukovarsko-srijemske županije “Zagrljaj”, Udruga udomitelja djece i odraslih osoba “Veliko srce” Čazma, Udruga udomitelja za djecu Sisačko-moslavačke županije “Osmijeh djeteta”, Udruga udomitelja za djecu “Osmijeh” iz Đurđevca, Udruga udomiteljskih obitelji Karlovačke županije “Drvo života” i Udruga udomitelja djece i odraslih osoba “Život s osmijehom” iz Karlovca.

Vizija: Društvo u kojem sva djeca imaju dostupnu kvalitetnu obiteljsku skrb. Udomljeno dijete – sretno dijete!

Misija: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece je neprofitna organizacija usmjerena na poticanje i pružanje podrške razvoju i praksi kvalitetnog udomiteljstva djece u Hrvatskoj.

Djelovanje:  Forum djeluje putem uspostavljanja mreže podrške, edukacija, aktivnosti zagovaranja, pružanja informacija, povezivanja i suradnje s udrugama udomitelja, udomiteljima, djecom i mladima te posredno i s drugim osobama, institucijama i organizacijama na području skrbi za djecu i mlade. Svoj rad Forum temelji na aktivnom uključivanju, osnaživanju djece, mladih i udomitelja, podržavanje pozitivnih incijativa i samopomoći, uvažavanje i poštivanje različitosti, poticanje suradnje i partnerstva, djelovanje u najboljem interesu svakog pojedinog djeteta i mlade osobe u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima.

Datum osnivanja: 3.srpnja 2008.

Osnivači:
Centar za pomoć djeci i humanitarna udruga “Oaza” (Eva Husak Bačac), Stela Njemeček, “Nadomak sunca” (Odilia van Manen Rojnić), Vesna Pupavac

Predsjednica udruge: Marija Igrec

Dopredsjednice: Klaudia Juranić Klarić i Natalija Medak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.