Udomiteljstvo u centru

Udomiteljstvo u centru

Za nas u Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece udomiteljstvo je tema o kojoj svakodnevno pričamo i koju svakodnevno želimo unaprijediti i poboljšati. Svojim djelovanjem želimo i drugim dionicima (velikog) sustava socijalne skrbi, ali i općoj populaciji građana RH približiti našu viziju i doživljaj udomiteljstva djece. Stoga smo osmislili i prijavili projekt naziva “Udomiteljstvo u centru” na natječaj koji je za udruge 2021. godine raspisao Grad Zagreb. Ideja projekta je bila udomiteljstvo djece staviti “u centar” zbivanja, ali i u centar Hrvatske, tj. njen glavni grad.

Kao prvu aktivnost projekta organizirali smo Okrugli stol članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece. Okrugli stol je poslužio kao prostor u kojima članice Foruma mogu izraziti situaciju po pitanju udomiteljstva u svojoj lokalnoj zajednici te iznijeti neke (pozitivne ili negativne) situacije s kojima se njihove udomiteljske obitelji svakodnevno susreću. Zaključci Okruglog stola najprije su se odnosili na geografsku raznolikost i heterogenost udomiteljstva diljem RH, ali i na potrebu za što više aktivnosti u koje će udomiteljske obitelji biti uključene, a koje imaju podržavajuću, edukacijsku, rekreacijsku ili kreativnu komponentu. Okrugli stol smo zbog epidemiološke situacije odlučili održati u online okruženju, dok je Konferencija na temu udomiteljstva u hrvatskoj kao druga aktivnost projekta ipak imala klasičan face-to-face format.

 

Konferenciju smo zamislili kao mjesto na kojem će se okupiti ključni dionici iz sustava socijalne skrbi te nas iznimno veseli što su se osim predstavnika udomitelja i udruga udomitelja Konferenciji odazvali i predstavnici resornog Ministarstva, Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Dječjeg doma Zagreb i Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada. Konferencija je iznjedrila niz novih ideja za poboljšanje sustava udomiteljstva, ali i upoznavanje s radom i prirodom rada svakog od sudionika te željom za što boljom umreženosti i povezanosti. Povezivanjem svih aktera sustava te međusobnim radom i partnerstvom možemo udomiteljstvo djece učiniti još kvalitetnijim!

p.s. online knjižica o udomiteljstvu djece i projektu “Udomiteljstvo u centru” kreirana u suradnji s partnerskom organizacijom FICE Hrvatska je u spremna za preuzimanje!

Brošura o udomiteljstvu i projektu Udomiteljstvo u centru