Susret mladih – Radionica Naš model udomiteljstva


Mala-velika grupa mladih…

Dan uoči konferencije, 25. listopada 2011. u Zagrebu se okupilo 12 mladih iz udomiteljstva s ciljem promišljanja o modelu udomiteljstva koji odražava njihove potrebe. U tu svrhu izradili su i prezentaciju za konferenciju "Modeli udomiteljstva". Mladi mogu najbolje progovoriti o vlastitim potrebama, nezadovoljstvima i zadovoljstvima. Stoga je bitno da se njihov glas čuje te da sami progovore o svojim stavovima i razmišljanjima. Radionicu su vodile dvije volonterke-vršnjaci, od kojih je jedna nekada udomljena djevojka koja se nakon izlaska iz skrbi uspješno osamostalila.


Super udomitelj u akciji…Koja znanja,
vještine i stavove treba imati udomitelj?


Rad u grupi – Što ćemo napisati na plakat?

Plakat kojeg su mladi prezentirali na konferenciji rezultat je jednodnevnog druženja, neformalne metode razgovora i promišljanja u grupama te kreativnog izražavanja razmišljanjanja i stavova mladih o trenutnom stanju udomiteljstva, što je ono što nedostaje, što im je vrlo bitno a što manje bitno u udomiteljstvu.


Plakat u nastajanju…

Mladi su nacrtali kućicu kao simbol zaštite, topline obiteljskog doma i bitnih stvari koje svako "kućanstvo", odnosno udomiteljstvo mora obuhvaćati: više posjeta socijalnih radnika (u početku jedan put tjedno,a kasnije jedan put mjesečno), veća angažiranost socijalnih radnika u pomoći biološkoj obitelji, više edukacija za udomitelje, da udomitelji ne rade razliku između biološke i udomljene djece, posebna financijska potpora za posjete biološkim roditeljima ukoliko je velika udaljenost smještaja, veća podrška udomljenoj djeci pri izlasku iz skrbi (stipendije)… A kao krov kućice, odnosno ono što bi trebalo biti iznad svega i obuhvaćati sve u kući istakli su ljubav, povjerenje, toleranciju, razumijevanje…


Kreativni rad mladih “Naš model udomiteljstva”

Prezentacija mladih bila je popraćena velikim pljeskom, ne zato što su simpatični pa bilo što da učine bilo bi dobro, već zato što su oni sami progovorili i dali važne uvide iz svoje perspektive o udomiteljstvu. To je ujedno ono što se i potiče u donošenju odluka o smještaju u udomiteljstvu, da se mlade također pita za mišljenje pošto je u pitanju njihova budućnost.

Također, ovim putem želimo se zahvaliti kazalištu Gavella na podršci mladima iz udomiteljskih obitelji za donaciju kazališnih karata. Mladi su bili oduševljeni odlaskom u kazalište i predstavom.

MLADI SU REKLI O UDOMITELJSTVU…

"Trebalo bi biti više susreta udomljene djece s drugom udomljenom djecom te više susreta sa socjalnim radnicima."

"Mislim da bi udomitelji trebali imati vise ovlasti kao npr. da udomitelji mogu dati suglasnost za školske izlete, da ne treba pristanak od roditelja."

"Ne smetaju nam kreveti na kat."

"Mislim da ukoliko se dijete zbog prekida udomiteljstva mora vratiti natrag u biološku obitelj, trebalo bi barem postojati neko vrijeme prilagodbe od nekoliko mjeseci, jer je do tada dugo vremena živjelo u posve drugačijoj okolini."

“Mislim da bi prije svega djeca trebala u potpunosti biti upoznata sa svojim pravima koje im dodjeljuje Centar za socijalnu skrb. Ja nisam znala da imam pravo na financijsku potporu kao student, bez obzira što imam stipendiju i udata sam te mi se tako prekinulo i udomiteljstvo. Mnoga djeca ne znaju za svoja prava, a nekima je možda upravo ta financijska potpora i jedina. Neki Centri ne poštuju zakonske regulative i trebalo bi učiniti nešto po tom pitanju kako bi djeca bila upoznata sa svim svojim pravima te da ne dođu u situaciju u kojoj sam se ja našla.”