Sudjelovanje na UNICEF-ovom treningu za razvoj udomiteljstva u BiH

Sudjelovanje na UNICEF-ovom treningu za razvoj udomiteljstva u BiH

Na poziv gospodina Rene de Bota, djelatnice Foruma Alida Fištrek i Marija Bingula te udomiteljica i predsjednica Udruge udomitelja djece Međimurja, Marina Hoblaj, sudjelovale su od 18. – 20. 10. 2016. na UNICEF-ovom treningu za razvoj udomiteljstva na Jahorini u Republici Srpskoj (BiH).

Trening je vodio gospodin Rene de Bot koji radi u udruzi The knowledge factory koja djeluje u Nizozemskoj i BiH. Rene je iskusan savjetnik, trener i dugogodišnji stručnjak u udomiteljstvu djece, te je i sam udomitelj.

Projekt za razvoj udomiteljstva kojeg provode UNICEF BiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uključuje konferencije, treninge i supervizije za socijalne radnike, ali i rad na deinstitucionalizaciji domova u BiH. Na treningu je bilo prisutno oko 15-ak socijalnih radnika te predstavnici Ministarstva.

Neke od tema koje su bile obuhvaćene ovim treningom jesu:

  • Što je u najboljem interesu djeteta: podrška unutar biološke obitelji, udomiteljstvo ili institucija?
  • Ključne stvari u sustavu skrbi: odanost, gubitak i trauma
  • Kako pronaći zainteresirane potencijalne udomitelje – promocija udomiteljstva
  • Kako odabrati udomitelje – legalni okvir, dobro informiranje, edukacije
  • “Spajanje” – koje su potrebe djeteta i kapaciteti udomitelja
  • Smještavanje – procedura, da li dijete ima pravo reći ne
  • Biološki roditelji – njihova uloga, odanost djeteta prema biološkim roditeljima, kontakt
  • Treniranje – zajednički rad stručnjaka oko smještaja i plana skrbi, da li su udomitelji korisnici ili partneri, rad u grupi, rješavanje situacija, problemi u ponašanju, povezanost…

Rene je na samom treningu pokazao primjere promocije udomiteljstva u Hrvatskoj, te smo vrlo ponosni da je koristio naš video spot kampanje Dajući dom dajemo sebe. Također je prikazan i UNICEF-ov video spot Svako dijete treba obitelj.

Donosimo vam mali podsjetnik na ove dvije kampanje ?

Idući trening održat će se 16. – 18. 11. 2016. na kojem ćemo također sudjelovati te ćemo imati priliku predstaviti rad Foruma, pogotovo kroz naše promotivne materijale i publikacije koje su uvelike pomogle u podizanju kvalitete udomiteljstva, kako u radu socijalnih radnika tako i u podršci udomitelja.

Ovim putem se želimo zahvaliti Reneu na pozivu na trening te UNICEF-u i Ministarstvu koji su vrlo rado prihvatili i podržali naš dolazak.

jahorina-unicef_465792018