Sudjelovanje na Danima udruga u Puli

Forum je od 26.-28. svibnja 2011. sudjelovao na Danima udruga koji su se održali u Puli u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH u suradnji s TACSO – uredom tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Tema ove manifestacije je bila "Civilno društvo u Hrvatskoj 2016. – vizija, strategija i akcija".

Dvjestotinjak sudionika i sudionica predstavnika organizacija civilnoga društva koji su u Pulu pristigli iz svih hrvatskih Županija tijekom dva radna dana zajednički su razvijali prijedloge za viziju razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj kako bi pridonijeli nacrtu prijedloga Nacionalne strategije i akcijskog plana za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

U svečanom otvaranju ovogodišnjih Dana udruga 2011. sudjelovali su, između ostalih, Ivan Jakovčić, Župan Istarske Županije Erol Akdag, ataše za ljudska prava, manjine, razminiravanje i civilno društvo ispred Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj i Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske.

„Projekt TACSO sudjeluje već drugu godinu u organizaciji Dana udruga kao jednog od značajnijih događanja za organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. Kad smo u jesen 2009. godine provodili procjenu potreba na osnovi koje smo odlučivali o aktivnostima projekta u Hrvatskoj, jedna od tema bila je i potpora pripremi nove nacionalne strategije za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Utoliko nam je izuzetno drago što je upravo strategija bila i ključna tema ovogodišnjih Dana udruga. Nadamo," ističe Aida Bagić, svajetnica TACSO projekta u Hrvatskoj.

Tijekom posljednjeg dana manifestacije, sudionici i organizatori su zajednički obilježili Europsku godina volontiranja te su govorili o značaju volonterstva u Hrvatskoj završno su predstavljene i mogućnosti potpore razvoju volonterstva i civilnog društva u sklopu predstojećih natječaja iz fondova EU o čemu su govorili Katarina Ivanković Knežević, iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske koji je zaključno istaknuo da su Dani udruga 2011. bili primjer sudioničke demokracije na djelu.

Ovogodišnja manifestacija Dani udruga 2011. po prvi je put održana u Istri, na što se nakon zatvaranja manifestacije posebno osvrnula Kristina Bulešić Stanojević, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva: "Zaklada je veoma zadovoljna što joj je ove godine povjerena suorganizacija Dana udruga 2011. te vjerujem da smo zajedničkim radom ovdje u Puli, postavili dobre temelje za izradu poticajnog okruženja Nacionalne strategije za razvoj civilnog društva 2012.-2016."

Tekst preuzet od ezadar.hr