Što je udomiteljstvo djece? vol. 2

Što je udomiteljstvo djece? vol. 2
Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi za djecu, dok se ne poboljšaju uvjeti u biološkoj obitelji ili dok se djeci ne pronađu odgovarajući posvojitelji i ispune svi drugi uvjeti za posvojenje.
Posvojenje i udomiteljstvo su dva različita procesa!
Završetkom posvojenja posvojitelji postaju roditelji toj djeci, dok u slučaju smještaja u udomiteljskim obiteljima djeca tj. biološki roditelji (ukoliko nisu sudskim postupkom lišeni roditeljske skrbi) i dalje imaju pravo na susrete i viđanja, iako više ne žive zajedno, a udomitelji su pružatelji usluge smještaja zaduženi za odgoj i brigu o djeci.
Biološki roditelji kojima roditeljska skrb nije oduzeta i dalje su zakonski zastupnici toj djeci te samim time i odgovorni za potpisivanje svih dokumenata koji se tiču njihovog djeteta/djece, a u idealnoj situaciji u svim segmetima veznima uz dijete surađuju s udomiteljima i nadležnim područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad.
Objava je dio programa I DALJE #SvakoDijeteTrebaObitelj kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Izjave u objavi odražavaju isključivo stavove autora, i ne odražavaju službeno stajalište Ministarstva.