Što je udomiteljstvo djece? vol. 11

Što je udomiteljstvo djece? vol. 11
UDOMITELJSTVO KAO ZANIMANJE koje se dijeli na standardno i specijalizirano je vrsta udomiteljstva kojom je zakonodavac pokušao profesionalizirati udomiteljstvo djece.
Oni udomitelji koji pripadaju u kategoriju udomitelja po zanimanju potpisom ugovora i ulaskom u ovu kategoriju postaju svojevrsni zaposlenici sustava socijalne skrbi.
Primaju fiksni mjesečni iznos za svoj poziv (naknada se NE računa po broju smještene djece kao kod tradicionalnog) te imaju prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.
Udomiteljstvo kao zanimanje i dalje ne obuhvaća onoliko veliki broj udomitelja kao u slučaju tradicionalnog udomiteljstva budući da u ovoj vrsti postoji prepreka vlastitog zapošljavanja i rada izvan udomiteljstva što ponekad predstavlja veliku prepreku već zaposlenim udomiteljima.
U idućim objavama pojasniti ćemo razliku između standarnog i specijaliziranog.
Objava je dio programa I DALJE #SvakoDijeteTrebaObitelj kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Izjave u objavi odražavaju isključivo stavove autora, i ne odražavaju službeno stajalište Ministarstva.