Sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Članice Foruma, ujedno i udomiteljice i predsjednice lokalnih udruga udomitelja, sudjelovale su 21. 12. 2016. na sastanku u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iako ih je trebala osobno primiti ministrica Nada Murganić, na žalost nije mogla biti prisutna na sastanku zbog drugih neodgodivih obveza. Udomiteljice su umjesto ministrice lijepo primile državna tajnica Marija Pletikosa, pomoćnica ministrice Maja Vučinić Knežević, gospođa Ana Butković, načelnica sektora za podršku ustanovama i drugim pružateljima socijalnih usluga, gospođa Tatjana Katkić Stanić, načelnica sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj te gospođa Sanjica Frei-Harper, savjetnica za udomiteljstvo u okviru procesa deinstitucionalizacije i transformacije.

15590150_10211527919983708_6523481866998970535_n

Predsjednica Foruma Marina Hoblaj na početku je pozdravila sve prisutne te najavila kako će gospođa Mladenka Ravenski govoriti o profesionalizaciji, a gospođa Stana Vereš o podršci Centara udomiteljima te o promociji udomiteljstva. Predstavnicama ministarstva su izložena sva „goruća“ pitanja vezano uz profesionalizaciju i njeno uvođenje u zakon te nastavak rada na planu za razvoj udomiteljstva i novog zakona o udomiteljstvu. Također postavljeno je pitanje o Planu normativnih aktivnosti, u kojem na iznenađenje udomitelja, nije spomenut zakon o udomiteljstvu. Također Mladenka Ravenski je zbog svega toga izrazila i brigu što ministrica javno ni u jednom svom istupu nije spomenula udomiteljstvo.

Predstavnice ministarstva su potvrdile kako će se nastaviti raditi na profesionalizaciji, te da je za profesionalizaciju već namijenjen određeni novac. Također umirile su udomiteljice po pitanju Plana normativnih aktivnosti, jer je izmijenjen te da se svakako planira nastaviti s prijedlozima za novi zakon o udomiteljstvu koji bi uključivao profesionalizaciju i specijalizirano udomiteljstvo, u zadnjem kvartalu 2017. godine. Predstavnice ministarstva su potvrdile da je ministrica jako naklona udomiteljstvu i da iako ne čujemo u javnosti da o tome govori, mnogo se o toj temi raspravlja u Ministarstvu što je vezano i uz deinstitucionalizaciju i transformaciju domova te podršku udomiteljima.

Gospođa Stana Vereš, ujedno umirovljena psihologinja iz tima za udomiteljstvo u CZSS Varaždin, govorila je o problemu neujednačenosti Centara u odnosu prema udomiteljima. Glavni problem je to što je Centar istovremeno nadzorno i savjetodavno tijelo, pri čemu dolazi do sukoba interesa i ne uspijeva se uspostaviti partnerska suradnja s udomiteljima. Na žalost još uvijek je česti slučaj da se s udomiteljima postupa prije kao s korisnicima nego kao s partnerima. Udomitelji često puta imaju problem u ostvarivanju prava za jednokratnu pomoć, a tu je još mnogo odredbi koje svaki Centar tumači na drugačiji način.

15622089_10211527921383743_6944461460299897805_n

Predstavnice ministarstva su iskazale poštovanje prema udomiteljima i svakako smatraju kako se takve stvari trebaju promijeniti, te su dale podršku udomiteljima da se slobodno obrate Ministarstvu u slučaju daljnjih problema. Jednako kao i udomitelji smatraju da bi se Centar trebao odvojiti od dvojne uloge nadzornog i savjetodavnog tijela, a najbolje rješenje koje je trenutno već u procesu u Hrvatskoj je transformacija domova kao Centara za pružanje usluga u zajednici. U svakom slučaju treba prihvatiti da je to veliki proces da te treba raditi na tome, ali i imati strpljenja oko ostvarivanja tih ciljeva.

Također se govorilo o promociji udomiteljstva i velikom padu u broju udomitelja zbog starosti. Kako bi se proces deinstitucionalizacije i transformacije uspješno proveo potreban je veliki broj udomitelja. Nažalost, mnogi mladi ljudi kada čuju za uvjete u udomiteljstvu i nedostatak podrške, nisu spremni na prihvaćanje tako velike odgovornosti. Specijalizacija i profesionalizacija bi trebale uroditi plodom da budu promocija same za sebe, jer to znači poboljšanje uvjeta u udomiteljstvu i određenu sigurnost zbog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Udomiteljice su izložile predstavnicama ministarstva još mnogo konkretnih primjera i problema koje doživljavaju u obavljanju udomiteljstva, na što su predstavnice ministarstva dale odgovore i obećale djelovati po tim pitanjima. Sastanak je protekao i završio u pozitivnom tonu, a svakako je najveće ohrabrenje bilo da će se nastaviti raditi na novom zakonu i uvođenju profesionalizacije.

15589825_10211527924583823_5015815228726443910_n

Predstavnice Foruma koje su bile prisutne na sastanku: Marina Hoblaj, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruge udomitelja djece Međimurja, Helena Brašić, dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i predsjednica Udruge udomitelja djece i starijih osoba “Toplo srce” Velika Gorica, Claudia Juranić Klarić, dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i predsjednica Udruge udomitelja djece PGŽ “DAMDOM”, Mladenka Ravenski, predsjednica Udruge udomitelja i obiteljskih domova “Nada” Ivanec, Stana Vereš, tajnica Udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka”, Dubravka Čordašev, predsjednica Udruge udomitelja za djecu “Osmijeh” Đurđevac, Ismeta Dandić, predsjednica Udruge udomitelja za djecu Sisačko-moslavačke županije “Osmijeh djeteta” i Alida Fištrek djelatnica Info centra za udomiteljstvo.