Održan 5. susret udomiteljskih obitelji Hrvatske

Lijepi sunčan dan. Mnogo dječjeg smijeha i ozarena lica bila su vidljiva na svakom koraku u hotelu Orion i u Trakošćanu, na Susretu udomiteljskih obitelji Hrvatske održanog 26. ožujka 2011. Susret je održan u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruge udomitelja „NADA“ Ivanec. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da susretu prisustvuje 150 sudionika, brojka se povećala na 270 što nam je bio izuzetan motiv da ne odbijemo niti jednu obitelj i da svima pružimo gostoprimstvo u našem kraju.

Na samom početku, kao domaćin susreta, predsjednica Udruge „Nada“ Vesna Belščak pozdravila je prisutne, a potom su se pozdravnim riječima prisutnima obratili i predsjednica Foruma, Eva Husak Bačac, dogradonačelnica grada Ivanca, Jasenka Friščić, zamjenik gradonačelnika Lepoglave Alojz Gredelj. U nastavku susreta predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, Eva Husak Bačac kratko je predstavila Priručnik za udomitelje djece kao vrijedan putokaz prema kvalitetnom udomiteljstvu.

Nakon toga gđa Stana Vereš, psiholog u varaždinskom Centru za socijalnu skrb, otvorila je temu za raspravu „Kakve promjene u udomiteljstvu želimo“. Veoma je pohvalno da su svi udomitelji dobili priliku da anonimno iznesu svoje viđenje udomiteljstva putem ankete koju je osmislila gđa Vereš (EVALUACIJA PROVEDENE ANKETE). Na temelju tih rezultata dobit će se bolja slika o tome koliko su udomitelji zadovoljni i što očekuju u budućnosti.

Na kraju službenog dijela Susreta, presjednica Udruge udomitelja Istarske Županije, Mirjana Bartolić, udijelila je u ime Udruge domaćinima susreta, udruzi „NADA“, Gradu Ivancu te općini Bednja, umjetničke fotografije likovne kolonije ULIKS, koja je ujedno i donator Udruzi udomitelja Istarske Županije. Jedna fotografija je darovana i za aukciju u humanitarnoj akciji „Darujmo kunicu za njihovu kućicu“.

Nakon primljenih darova Udruga udomitelja „NADA“ javno se zahvalila svim donatorima koji su svojim doprinosom pomogli u organizaciji Susreta, ali i onima koji su na bilo koji način pomagali u radu Udruge te poduprijeli humanitarnu akciju „Darujmo kunicu za njihovu kućicu“.

Za vrijeme službenog dijela programa, Obiteljski centar varaždinske Županije je za udomljenu djecu pripremio kreativne radionice. Za dobro raspoloženje,u vrijeme ručka pobrinuo se KUD Salinovec koji je upriličio naš Susret domaćom glazbom i plesom.

Poslije ručka svi smo krenuli u Trakošćan, gdje nas je srdačno dočekao Josip Podsečki, predsjednik Općinskog vijeća koji je svim prisutnima predstavio općinu Bednja, na čijem se teritoriju nalazi dvorac Trakošćan te prigodnom recitacijom na izvornom Bednjanskom govoru razveselio sve prisutne. Dečki iz sastava Bednjanjski šarmeri pobrinuli su se svirkom za dobro raspoloženje.
Prije samog posjeta dvorcu, napravljena je jedna zajednička fotografija za uspomenu. Nakon posjete dvorcu Trakošćan, sudionici su se kratko okrijepili te zadovoljno krenuli svojim kućama.

Ovom prilikom Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruga udomitelja „NADA“ zahvaljuju se svim sudionicima na druženju i lijepom sjećanju koje ostavlja svaki Susret.

Mladenka Ravenski
tajnica udruge „NADA“ Ivanec
dopredsjednica Foruma

Program 5. susreta udomiteljskih obitelji Hrvatske
Evaluacija ankete na temu „Kakve promjene u udomiteljstvu želimo“

U Večernjem listu je ujedno izašao i članak o Susretu, kojeg možete pročitati ovdje.