Održan 10. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Održan 10. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Dana 02.09.2017. godine na Sljemenu, u Hotelu Tomislavov dom u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece održan je 10. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji kako bi se udomitelji međusobrno družili, ali i s predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspravili o teškoćama s kojima se suočavaju.

S4

Katarina Maček Stjepanović, stručna surandica Foruma ističe kako su susreti udomitelja jedinstvena prilika za međusobno druženje i upoznavanje udomiteljskih obitelji. Isto tako, na svakom susretu nastojimo okupiti sve relevantne dionike kako bi se raspravilo o značajnim pitanjima vezanim za udomiteljstvo u Hrvatskoj. Ove godine na susretu su nam se pridružile i predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Tatjana Katkić Stanić, Marijana Dumančić i Margareta Međerić, te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Romana Galić. Predstavnice iz Ministarstva i Grada su se obratile prisutnim u kratkom pozdravnom govoru, kao i dugogodišnje Forumove suradnice Gordana Horvat iz UNICEF-a i Mirela Miharija iz Centra Sirius.

S 2

Pitanje koje najviše zanima udomitelje je novi Zakon o udomiteljstvu i profesionalizacija udomiteljstva, tj. činjenica da udomitelji imaju prava iz radnog odnosa. Marina Hoblaj, predsjednica Foruma, a ujedno i udomiteljica navodi kako udomitelji nisu dobili konkretne odgovore kada i na koji način će udomitelji dobiti prava iz radnog odnosa. Iako postoji plan da novi Zakon o udomiteljstvu stupi na snagu u prvom kvartalu 2018. godine, udomitelji su skeptični po tom pitanju budući da se već 10 godina bore da imaju prava iz radnog odnosa, pravo na radni staž, a tim i na mirovinu.

S 7

S6

Udomitelji su upoznati i s velikim programom „Za snažniju obitelj“ kojeg pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čiji je jedan od ciljeva upravo unapređenje udomiteljske skrbi, a Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece je jedan od partnera na projektu.

S5

Susret je realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalu politiku, Grada Zagreba i Ureda Unicef-a u Hrvatskoj.

Posebno se zahvaljujemo Goranu Čučkoviću i njegovom Zmaju Anđelku na donaciji 5oo slikovnica “Neustrašiva mama” za udomljenu djecu iz udruga udomitelja koje su sudjelovale na Susretu, pekari PANIS d.o.o. iz Murskog Središća na 50% manjoj cijeni pri kupnji peciva te osoblju Hotela Tomislavov dom koji su bili nevjerojatno strpljivi i na raspolaganju za sve što nam je bilo potrebno.

Slikovnice2

Medijske objave:

HRT, Dobro jutro Hrvatska – najava Susreta uživo iz ureda Foruma

nacional.hr – najava Susreta

ps-portal.eu – najava Susreta

prigorski.hr – objava o održanom Susretu

NovaTV, Dnevnik – reportaža o održanom Susretu

HRT, Dnevnik – reportaža o održanom Susretu

nacional.hr – objava o održanom Susretu