Konferencija “Volonteri u zajednici”, Čakovec

Dana 8. travnja 2011. u Čakovcu sudjelovali smo na konferenciji "Volonteri u zajednici" na radionici "Animacija volontera i rad s volonterima u OCD". Regionalnu konferenciju „Volonteri u zajednici“ organizirale su udruge Autonomni centar – ACT (Čakovec) i K.V.A.R.K. (Križevci) u suradnji s Udrugom Zora (Čakovec), Međimurskom Županijom i Volonterskim centrom Zagreb (VCZ) u sklopu Programa JAKO.

Više o konferenciji možete pročitati u članku "Održana konferencija “Volonteri u zajednici” u Čakovcu" na web stranici Programa Jako (www.programjako.info)

U Čakovcu je u prostorijama TIC-a (Tehnološko inovacijskog centra Međimurje) održana regionalna konferencija Volonteri u zajednici. Budući da u našoj regiji sustavan rad na razvoju volonterstva nije dovoljno prisutan, cilj konferencije bio je postaviti temelje za razvoj volonterstva u SZ Hrvatskoj.
Regionalnu konferenciju „Volonteri u zajednici“ organizirale su udruge Autonomni centar – ACT (Čakovec) i K.V.A.R.K. (Križevci) u suradnji s Udrugom Zora (Čakovec), Međimurskom Županijom i Volonterskim centrom Zagreb (VCZ) u sklopu Programa JAKO. Više od 60 sudionika konferencije, predstavnika institucija, škola te organizacija civilnoga društva, svojim je upitima, iskustvima i razmatranjem primjera dobre prakse nastojalo pružiti odgovore i definirati daljnje korake za razvoj volonterstva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Konferencija je započela govorom dobrodošlice voditelja Programa JAKO, Teodora Petričevića, koji je ujedno najavio program Konferencije. Sudionike Konferencije je pozdravio i zamjenik Župana Međimurske Županije, Matija Posavec pri čemu je istaknuo važnost volontiranja i činjenicu da se samim činom volontiranja ne dobiva novac već zadovoljstvo. Također je naglasio podatak da u Republici Hrvatskoj volontira tek 5% stanovništva, dok je svijest o volontiranju u Europskoj uniji daleko veća, gdje se u volontiranje uključuje 22-23% stanovništva starijih od 15 godina.
Nakon pozdravnih govora uslijedila je panel rasprava koju je moderirao Hrvoje Kovač (Nezavisna udruga mladih Lepoglava). Kao gosti panel rasprave sudjelovale su Anamarija Sočo (Nacionalni odbor za razvoj volonterstva), Jela Tomanjik (VCZ), Larisa Križan (Varaždinska Županija) i Marina Kolar (Udruga Zora). Na diskusiji su izneseni različiti aspekti volontiranja u regiji i državi.
Po završetku panel rasprave, sudionici konferencije nastavili su rad u tri tematske radionice: Animacija volontera i rad s volonterima u OCD, Volonterski centri/točke SZ Hrvatske – potrebe, izazovi te Volontiranje učenika srednjih škola i studenata. Rad u radionicama iznjedrio je nekoliko zanimljivih ideja i zaključaka. Sudionici su izradili plan “regrutacije” volontera, definirali potrebe – poput osnivanja volonterskog centra SZRH, volonterskih klubova u školama i razvoja volonterskih programa unutar organizacija. Posebno raduje činjenica da postoji velik interes građana koji se žele uključiti u volontiranje, što pokazuju i mnogi spomenuti primjeri dobre prakse. Pored toga, postoji i velik interes organizacija koje žele pokrenuti volonterske točke, centre, klubove i programe.
Konferencija je ukazala na nužnost uključivanja svih relevantnih dionika i stvaranja zajedničkih ideja te budućih koraka i procesa koji će doprinijeti razvoju volonterstva.