Forum za NE nasilje u Đurđevcu

Forum za NE nasilje u Đurđevcu

Uspješno smo kompletirali radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja nad i među djecom iz udomiteljskih obitelji u Đurđevcu! 🙂

Udomitelji i stručni djelatnici su imali prilike podijeliti privatna i profesionalna iskustva vršnjačkog nasilja s kojim su se susretali te zajednički pronaći odgovor na razne problemske situacije vršnjačkog nasilja s kojima se udomitelji i udomljena djeca susreću. Djeca iz udomiteljskih obitelji ne rijetko su izložena raznim vrstama nasilnog ponašanja u biološkoj obitelji te su ta ponašanja normalizirala i djelomično interalizirala što ponekad rezultira upravo vršnjačkim nasiljem. S druge strane, etiketa “udomljenog djeteta” nešto je što ih prati tijekom cijelog odrastanja i školovanja te može postati predmet izrugivanja, zadirkivanja ili isključivanja iz društva. Suradnja između udomitelja i stručnih djelatnika važna je kako bi se svi zajedno što bolje pripremili i reagirali na ovakve problemske situacije, ali i pokušali ih prevenirati.

 

Djeci i mladima je pak stavljen naglasak na štetnost vršnjačkog nasilja i dugotrajne negativne posljedice koje isto ima za žrtvu, ali i počinitelja. Također, raspravilo se i o jednom od najraširenijih obilika nasilja među djecom i mladima, a to je cyberbulling. Djeca i mladi često normaliziraju neke negativne (nasilničke) obrasce ponašanja na Internetu, a samo edukacijom i osvješćivanjem o istom možemo postići prevenciju, što smo nastojali i na ovoj radionici. Također, ideja relacijskog nasilja često je nepoznata djeci i mladima jer ne podrazumijeva nikakvu konkretnu štetnu radnju (fizičku ili psihičku), ali relacijsko nasilje kao oblik društvenog isključivanja, tj. društvenog i emocionalnog nasilja itetako ostavlja negativne posljedice na emocionalno i mentalno zdravlje žrtve.

 

 

Projekt Forum za NE nasilje financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.