Erasmus+ razmjena mladih Čuvaj, čisti, ponovno koristi- neka krene od mene

Erasmus+ razmjena mladih Čuvaj, čisti, ponovno koristi- neka krene od mene
Udruga udomitelja Nada Ivanec kao nositelj je projekta razmjene mladih „Čuvaj, čisti, ponovno koristi – neka krene od mene“ čija je glavna aktivnost razmjena mladih upravo završila.
Glavni cilj projekta je povećanje ekološkog i odgovornog ponašanja sudionika tj „potaknuti mlade da shvate svoju zemlju kao kuću o kojoj treba brinuti“, poticati pozitivne stavove prema prirodi, izgrađivati pozitivan stav prema sebi i svojim sposobnostima. Osnažiti mlade s manje mogućnosti.
Projekt je ostvaren u suradnji s partnerskim organizacijama: Humanitarno Udruženje Nemaca “Gerhard“ iz Srbije i Udruženje
roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih osoba “Sunce” iz Bosne i Hercegovine. Projekt je financiran je iz sredstava programa Erasmus+ Europske unije.
Glavni motiv za izgradnju partnerstva bio je osmišljavanje projekta na međunarodnoj razini radi unapređenja znanja i vještina u radu s mladima, promicanja volonterstva i aktivnog angažmana mladih posebno mladih s manje mogućnosti te poticanje na daljnju suradnju.
Zajednički problemi svih je i ekološki problem kojem se u ovom projektu dalo poseban značaj.
U projektu razmjene mladih sudjelovalo je ukupno 60 mladih. Sudionici su došli iz različitih sredina, s različitim životnim pričama, odrasli u različitim kulturama i ekonomskim situacijama, no spojila ih je želja za stjecanjem prijateljstava, učenjem i zabavom. Upravo su na taj način bile osmišljene sve aktivnosti i radionice na samoj razmjeni – da im se omogući stjecanje dodatnih znanja i vještina kroz neformalan rad, druženje i zabavu.
Osim stečenih različitih životnih, socijalnih i komunikacijskih vještina, mladi su ojačali svoje samopouzdanje, svjesniji su svojih mogućnosti, razvili su svijest o važnosti aktivnog uključivanja u zajednicu te su osnaženi za nošenje sa stresom i negativnim
emocijama. Također, stekli su nova prijateljstva i povezali su se u čvrstu socijalnu mrežu i mrežu međusobne potpore.
Organizacija ovakvih i sličnih projekata i iskorištavanje resursa koje nudi Europska unija imaju široke mogućnosti. Ovakvo ulaganje u znanje, vještine i kompetencije važno je za pojedince, organizacije, ali i za društvo u cjelini. Mlade se osposobljava da sami pridonose rješavanju problema, osiguravaju im se vještine koje su im danas nužno potrebne, a istovremeno im se omogućuje da imaju aktivnu ulogu u društvu, ostvare osobno ispunjenje.
Čuvaj, čisti, ponovno koristi – neka krene od mene njihova je odluka dodatno osnažena ovim projektom.
Hvala Agenciji za mobilnost i programe EU koja ih je u tome podržala i odobrila sredstva za provedbu projekta.
Hvala svim voditeljima, mentorima, sudionicima, volonterima na trudu koji su uložili da i ovaj projekt uspješno provedemo. Posebno hvala djevojkama koje su bile podrška slijepim osobama i Mileni i Renati koje su kroz čitavu razmjenu svojim fotoaparatom bilježile
naše aktivnosti. Izvrsnoj ekipi koja se posvetila videu.
Hvala Humanitarnom udruženju „Nemaca“ Gerhard iz Sombora, Udruženju roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama i invalidnih osoba Sunce iz Dervetne koji su s povjerenjem, odgovornošću i svojim doprinosom učinili ovaj projekt izuzetno uspješnim. Hvala Marini Šmidlehner, Stelli Mateša na pomoći kod kreiranja projekta.
Zahvala Udrugama udomitelja „Zipka“ iz Varaždina, Udruzi udomitelja djece Međimurja, Udruzi udomitelja „Zagrljaj“ VSŽ, Crvenom krstu Sombor, na logistici i mladima koji su sudjelovali u na ovom projektu. Veliko hvala Crvenom križu grada Zagreba i svim zaposlenima u odmaralištu u Novom Vinodolskom na usluzi i razumijevanju. Prijevoznicima koji su sigurno prevozili mlade. Obrtu San Marino i njegovom osoblju na veoma ugodnoj i gostoljubivoj vožnji brodom, Tramexu i svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli da ova razmjena bude jedna od uspješnih do sada.
Koordinator projekta: Mladenka Ravenski