3. Godišnji sastanak udomitelja djece Republike Hrvatske, Koprivnica, 28.1.2006.

Udruga udomitelja djece "Put ka sreći" iz Koprivnice, na čelu s predsjednicom gđom Stelom Njemeček, bila je i ove godine organizator i domaćin već tradicionalnog godišnjeg sastanka predstavnika udomitelja djece iz svih krajeva Hrvatske, održanog u Koprivnici, 28. siječnja 2006.

Uz članove udruge, predstavnike udomiteljskih udruga iz Nove Kapele, Oprtlja, Samobora, Rovinja, Varaždina i Virovitice te predstavnike projekta "za kvalitetno udomiteljstvo", susretu su bile nazočne ravnateljice i stručne djelatnice Centara za socijalnu skrb iz Koprivnice, Čakovca i Virovitice te posebni gosti – gđa Dorica Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, gosp Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice, gosp Milivoj Androlić, predsjednik Skupštine Koprivničko-križevačke Županije i ravnatelj Dječjeg doma "Svitanje" te gđa Gordana Horvat, predstavnica UNICEF-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

S posebnom pozornošću sudionici sastanka pratili su uvodno izlaganje gđe Dorice Nikolić, o protrebi deinstitucionalizacije socijalne skrbi o djeci u skladu s UNICEF-ovom Konvencijom o pravima djece i preporukama koje je 2004. godine Odbor za prava djeteta UN-a uputio Republici Hrvatskoj. "Svi se deklarativno slažu s navedenim preporukama, ali nažalost izostaju konkretne mjere. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi otvoreno je za suradnju s udrugama udomitelja djece." – rekla je Dorica Nikolić i pozvala predstavnike udomitelja da već tijekom veljače održe sastanak u njezinom uredu s ciljem formuliranja zakonskih prijedloga kojima se regulira područje udomiteljstva za djecu te utvrđivanja konkretnih mjera za poboljšanje statusa udomitelja i djece.

Predstavnica ureda UNICEF-a za Republiku Hrvatsku, Gordana Horvat, prezentirala je rezultate UNICEF-ove akcije "Svako dijete treba obitelj" tijekom 2005. godine, te predstavila plan edukacije djelatnika centara socijalne skrbi i udomitelja za 2006. godinu.
Voditeljica projekta Vesna Pupavac i voditeljica programa "Nadomak sunca" Odilia van Manen-Rojnić predstavile su pilot-projekt «za kvalitetno udomiteljstvo» i izvjestile o do sada poduzetim aktivnostima. U Zagrebu je otvoren ured, pokrenuta dežurstva na kontakt telefonu, upostavljena je web stranica s Forumom putem kojeg udomitelji mogu direktno komunicirati te je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima udruga udomitelja iz različitih dijelova zemlje. S različitih strana, projekt je dobio potporu i preporuke da se pokrene osnivanje nacionalne mreže ili saveza udruga udomitelja za djecu, što bi se trebalo ostvariti prije kraja projektnog razdoblja, tj. do lipnja o.g.

Predsjednica koprivničke udruge udomitelja djece, Stela Njemeček, prepustila je udomiteljima da se o brojnim aktivnostima udomitelja iz Koprivnice informiraju iz pripremljenih pisanih materijala, zahvalila je na suradnji i razumijevanju predstavnicima lokalne samouprave grada i Županije i otvorila raspravu o problemima u udomiteljstvu.

U pripremama za sastanak udomitelji su pripremili listu zahtjeva, koja je kroz diskusiju i razgovor nadopunjena. Prioritet je i ovaj put bio na egzistencijalnim problemima – pitanjima naknade za troškove djece u skladu s realnim troškovima života te statusa i naknada za udomitelje. Pored toga, osvrnuli su se na pitanja prava i dužnosti udomitelja te potrebe za kontinuiranom stručnom podrškom i praćenjem udomitelja i djece od strane Centara za socijalnu skrb.

Kroz raspravu u kojoj su sudjelovali gotovo svi gosti i sudionici, nazočni predstavnici udruga udomitelja donijeli su slijedeće zaključke:

1. Predstavnici udruga udomitelja će sporazumno imenovati radnu skupinu za suradnju s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi s ciljem sudjelovanja u promjeni postojećih i kreiranja novih zakona i propisa koji reguliraju prava i položaj udomitelja i djece.

2. Deklaracija o udomiteljstvu koju su 2001. godine donijeli sudionici savjetovanja "Udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj na početku novog tisućljeća" bit će temeljni dokument za predlaganje promjena propisa koji trenutno reguliraju područje udomiteljstva djece u Republici Hrvatskoj ili za kreiranje prijedloga potpuno novoga Zakona o udomiteljstvu.

3. Predstavnici udruga će upoznati članove udruga na svome području sa prijedlogom osnivanja zajednice udruga udomitelja djece Republike Hrvatske i pokrenuti postupke donošenja odluka potrebnih za povezivanje u krovnu zajednicu udruga na nacionalnoj razini.

O velikom interesu sudionika i važnosti teme dovoljno govori podatak da je sastanak završio više od 3 sata nakon predviđenog termina. Državna tajnica Dorica Nikolić pokazala je posebnu osjetljivost i razumijevanje za sve teškoće s kojima se sreću udomitelji na čemu su joj zahvalili organizatori i sudionici godišnjeg sastanka udomitelja djece Hrvatske.

P.S. Detaljan zapisnik sa sastanka dostavljen je svim sudionicima sastanka, a svi zainteresirani mogu ga dobiti na zahtjev, putem e-mail adrese ili na telefon Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.